Wat?

Welkom bij Powerlab Noord Series!

In 2011/2012 organiseert Theatergroep Powerboat i.s.m. Artinfuse 4 Powerlabs in Rotterdam Noord. U kunt deelnemen of mee kijken, mee werken en mee denken, over hoe Rotterdam Noord er uit zou kunnen zien. We gaan ideeën echt uitproberen en testen zodat we kunnen ervaren wat werkt en wat niet. Op deze site houden wij je op de hoogte van ontwikkelingen, nieuwe evenementen en resultaten.

Wat is een Powerlab?

Powerlab is een samentrekking van ‘Power’ en ‘Laboratorium’: een kort en krachtig, praktisch project met een centrale rol voor het publiek. Een Powerlab vindt plaats op de werkvloer en verbindt professionals met het publiek. U bent proefkonijn, klankbord, expert, jury en medeplichtig. Professionals en publiek staan zij-aan-zij en streven samen naar concrete innovatieve oplossingen en initiatieven.

Op papier is heel veel te onderzoeken en het is geduldig. Beleid, verhalen, scenario’s, ontwikkelingen zijn te vangen in woorden en voornemens. Wij merkten dat we hiermee nog geen goede theatervoorstellingen konden maken. Wij moesten testen en proeven doen om er achter te komen of onze vooronderstellingen klopten. Wij waren op zoek naar uitvoeringskracht en niet nog meer theoretische informatie, maar praktische middelen.

Deze mentaliteit van oefenen en testen is beproefd in de creatieve vakken: ontwerpers maken prototypes en zijn afhankelijk van testfases om tot een succesvol product te komen. Theatermakers doen try-outs, muzikanten oefenen tot hun vingers bloeden. En dit houdt niet op. Het is intrinsiek onderdeel van het ontwikkelingsproces. Wij merkten dat we – anders dan reguliere theatermakers – eerder ons publiek moesten opzoeken, omdat interactie bij ons centraal staat. Zelfs voor we starten met de officiële repetities en de subsidieaanvraag, doen we Powerlabs om de thematiek en de interactie in kaart te brengen.

Een andere bijkomstigheid is heel interessant: betrokkenheid tijdens het ontwikkelingsproces zorgt voor commitment aan het project. Ons publiek wordt hierdoor deel van de familie. Iedereen wil op de hoogte blijven en resultaten meemaken. In de Powerlabs waar we kleinere groepen mensen om ons heen verzamelen, kunnen we aandacht geven aan iedereen. Niemand is anoniem en iedereen maakt het verschil.

Deze kenmerken van een Powerlab maakt dit programma zeer geschikt als ondersteuning bij alle ontwikkelingen in Noord. We werken twee weken met een compact kernteam van 15 mensen en organiseren samen een publiek evenement waarin we de ideeën testen en mensen werven die willen bijdragen aan het vervolg. Want een Powerlab is nooit een conclusie, maar een start.

Stichting Artinfuse en Theatergroep Powerboat hebben samen bedacht om vier Powerlabs, ofwel laboratoriumprojecten te doen die alle vier startpunt kunnen zijn voor een positieve ontwikkeling in Noord. We willen hiermee aan de wereld laten zien dat we echte Rotterdammers zijn: geen woorden maar daden. Maar we doen dat ook omdat we vinden dat we door de samen te werken, elkaar echt leren kennen en de onderlinge verbanden sterker worden. We kunnen echt wat starten waar op we kunnen voortbouwen.

De onderwerpen van de Powerlabs streven naar Duurzaamheidsbalans. Er kan alleen sprake kan zijn van duurzame ontwikkeling indien deze gericht is op de optimalisatie van het geheel van economisch, ecologisch en sociaal-cultureel kapitaal. We hebben daarom ook gekozen om elke Powerlab één thema centraal te stellen: Ecologisch, Sociaal, Economie en Cultuur.

Powerlabs zijn gelegenheden voor ontmoeting en actie. We sluiten elke Powerlab af met een publiek evenement en een diner of borrel. Geef je op voor de werkperiodes of de publieke evenementen door te mailen naar info@powerboat-rotterdam.nl. Het kost niets, het levert alleen maar op!Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s