PLNS#2 Sociaal

Powerlab #2 Thema: Sociaal

Omdat we streven naar duurzaamheidsbalans is alleen praten over ecologie niet genoeg. Daarom gaan we na Powerlab#1: Ecologie nog verder met de onderwerpen sociaal, economie & cultuur. Als eerste is Sociaal aan de beurt. Over sociale aspecten, initiatieven en projecten in Rotterdam Noord. Sociaal gaat zowel over eenzaamheid als samen.

Op zaterdag 6 en zondag 7 augustus stond Powerlab Noord Series op Duizel in ’t Park.

EILANDEN
Op eenzaamheid rust het grootste, enig overgebleven taboe. Ondertussen voelt iedereen zich wel eens verlaten in deze snelle tijden en in onze grote stad. Sterker: in de stad wil je soms de drukte ontsnappen en je terugtrekken voor een beetje rust. Dit project gaat over dat wij ons soms gedragen als eilanden. ‘Eilanden’ is gebaseerd op de Engelse uitdrukking: ‘no man is an island’.

Over die twee uitersten: eenzaam voelen of juist alleen willen zijn, hebben 18 bewoners en professionals in Noord met elkaar gesproken, samen ideeën bedacht en geschreven. Deze verhalen en ideeën zijn gepresenteerd op Duizel. De bezoekers van Duizel hebben bij het EILAND-LOKET hier zelf iets aan toe kunnen voegen in ruil voor een kopje thee, of zich liggend in een bootje naar een eiland trekken, om daar even alleen te zijn.

Eva van Welzenis zingt op Eilanden ‘Liedje Retour’. Op basis van ingezonden liefdesbrieven uit Noord, schreef zij liefdes liedjes, waarin de eenzaamheid en het verlangen naar gezelschap voelbaar zijn. Actrice, Zangeres  Eva studeerde aan de Toneelacademie Maastricht, Studio Herman Teirlinck te Antwerpen en het Factorium te Tilburg. In 2008 richtte zij, samen met Lydia van Veen en Ola Szostak Stichting LOE op.

DUIZEL IN HET PARK: EEN DUIZELINGWEKKENDE ERVARING IN HET VROESENPARK

Op 6 en 7 augustus vindt voor de derde keer Duizel in het Park plaats, een sprankelend feestje in het Vroesenpark in Rotterdam. Tijdens dit intieme festival verandert het park in een totale ervaring van duizelingwekkende kunst, literatuur, theater en tot de verbeelding sprekende hoorspelen. Om een bezoeker van vorig jaar te citeren: ‘Duizel in het Park is mijn favoriete festival omdat het een zinnenprikkelend, mooi, verrassend, laagdrempelig, ontspannen en creatief festival is waar je van de ene belevenis in de andere kunt duiken, maar ook rustig op een kleedje van muziek en goed gezelschap kunt genieten.’ Voor het hele programma: www.duizelinhetpark.nl

=========================================================================
Eenzaamheid…
In juni kwam een diverse groep bewoners en professionals in Rotterdam Noord bij elkaar voor een bijzonder eenzame lunch. Gelukkig werden door middel van een aantal opdrachten de eerste contacten snel gelegd en vlogen de, vaak erg persoonlijke, associaties en verhalen passend bij de verschillende eilanden over de tafels. In juli tijdens de Powerlab borrel kregen de eilanden met namen als: doelloos eiland, werk eiland, ontheemd eiland en onbewoond eiland steeds meer vorm. Voelen we ons soms eenzaam, of willen we zo nu en dan juist graag alleen zijn?

Advertenties

2 reacties op PLNS#2 Sociaal

 1. Veel van de jullie activiteiten ‘sociaal’ vallen in de vakantieperiode. Ik kan daardoor niet deelnemen. Maar ben wel geïnteresseerd in jullie intiatief en blijf graag op de hoogte.

  Met vriendelijke groet, Paul van Trigt

  lid GroenLinks-fractie, deelraad Rotterdam-Noord

 2. Bas Kortmann zegt:

  Beste Paul,
  bedankt voor je reactie. We zien je graag bij alle volgende activiteiten. ik heb vandaag de eerste foto;s op Flickr gezet, zodat je er toch een beetje bij kan zijn: http://www.flickr.com/photos/powerlabnoordseries/
  Groeten
  Bas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s