PLNS#1 Ecologie

POWERLAB #1 THEMA: ECOLOGIE

De eerste Powerlab ging over groen in Noord. De korte en krachtige werkperiode was van 11 april tot en met 22 april. Maandag 11 april was er een kick-off lunch in Branco tussen 12.00 en 14.30 uur. Tijdens een soeplab heeft de eerste brainstorm plaatsgevonden.

Op 21 april zijn de verder uitgewerkte ideeën gepresenteerd tijdens de Powerborrel bij Nuhier.

Op 14 mei, tijdens het Rotterdam Zaait Festival op het Noordplein, presenteerden we de resultaten van de eerste werkperiode.

Je kunt over dit onderwerp nog steeds met ons meepraten, je feedback geven en je laten verrassen. Je kunt je reacties achterlaten op deze site of mailen naar info@powerboat-rotterdam.nl

Powerlab Noord Series stond op Festival Zaait!

Zaterdag 14 mei 10:00-18:00 uur stondPowerlab Noord Series met de Theeschenkerij op Noordplein (Rotterdam). Vanaf 12 uur vertrok er elk uur een Paardentram die een ecologische tour maakte met gedichten, appels en de presentatie van de eerste ecologische plannen.

Om te oogsten, moet je wel eerst zaaien. In navolging van het Oogstfestival organiseerde Rotterdamse Oogst daarom op 14 mei 2011 de eerste editie van Zaait!. Hét voorjaarsfestival waarbij boeren uit stad en platteland het Noordplein te Rotterdam veranderen in een grootstedelijke akker en zo voor even het plein in oude luister herstellen.

Heb je Zaait! gemist? Hieronder vind je een impressie van een aantal van de ideeën die we hebben gepresenteerd.

De Theeschenkerij

Een verplaatsbaar object. De theeschenkerij kan aan alle kanten open, waardoor een (overdekt) terras ontstaat. Zo ontstaat er een verplaatsbare ontmoetingsplaats waar ruimte is voor verschillende invullingen. Zoals op Zaait! waar iedereen plaats kon nemen, anderen kon ontmoeten en thee drinken.

Plantlab

Een combinatie van een leegstaande ruimte, LED-verlichting en verticaal kweken is een revolutie in kweken. Plantlab uit Den Bosch heeft deze techniek ontwikkeld. Deze nieuwe manier van kweken biedt vele mogelijkheden voor de toekomst. Leegstaande panden in Rotterdam Noord kunnen dienen als broedplaatsen voor verse groenten en fruit voor ondernemers uit de buurt. Het is interessant om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om deze techniek naar Rotterdam Noord te halen.Voor meer informatie zie http://www.plantlab.nl

Proefhuis

Een leegstaande woning in de Banierstraat kan voor vele doeleinden gebruikt worden. Het idee is om een openbare plek te creëren waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, waar activiteiten worden georganiseerd, waar een buurttuin is, en …..

OOK MOOI:

Louis G. le Roy (Amsterdam, 31 oktober 1924), is een Nederlands beeldend kunstenaar, schrijver, Professor honoris causa, ecotect en leraar tekenen. Hij is bekend van de Ecokathedraal die hij bouwt in Mildam (bij Heerenveen).

Centraal in zijn ideeën staat dat de mens de natuur niet moet beheersen, maar samen dient te werken met haar groeikracht om zo de hoogste graad van complexiteit te bereiken. Deze complexiteit vereist niet een korte periode, maar een langdurige interactie tussen mens en natuur.

De bedoeling van de ecokathedraal is dat er langdurig aan gebouwd wordt, net als de kathedralen in de Middeleeuwen. Als men hem vraagt hoe lang het gaat duren voor het project af is, antwoordt hij dat het duizend jaar gaat duren. Op de vraag hoe hoog het wordt, zegt hij dat de ecokathedraal driehonderd meter hoog wordt.

Maar het gaat Le Roy veel meer om het proces dan om het resultaat. Mens en natuur moeten in een langdurig proces een grote complexiteit ontwikkelen. Dat proces vergt lange tijd. Daarom is ook de Stichting Tijd opgericht om het bouwen aan de ecokathedraal en het uitdragen van zijn ideeën na zijn dood voort te zetten. Deze stichting organiseert elk jaar op 31 oktober een evenement, waarbij de betekenis van zeer langdurige processen wordt bekeken vanuit verschillende vakgebieden als psychologie, economie, kunst, overheid, etcetera.

Bezoek aan Plantlab!

Maandag 4 april zijn Bas Kortmann en Christian Zwart naar Den Bosch gegaan voor een ontmoeting met Gertjan Meeuws van Plantlab. Het verhaal van Gertjan was zo inspirerend, dat we denken dat de eerste stadskwekerij in Rotterdam Noord zou moeten komen. Kleinschalig, nieuw, superkorte lijnen en kakelverse groenten en fruit! We roepen ondernemers en ondernemende mensen op zich te melden en te kijken op welke manier we dit werkelijkheid kunnen laten worden. Kijk ondertussen op http://www.plantlab.nl voor meer info.

BIG IDEAS: Dickson Despommier’s Vertical Farming.

Advertenties

2 reacties op PLNS#1 Ecologie

  1. Maandag 11 april vind de eerste Kick-off lunch plaats. Tijd en lokatie volgen.

  2. Zaterdag a.s. staat Powerlab Noord Series op Zaait!
    Kom eens een kijkje nemen. Rij mee op de paardentram langs de verschillende presentatielocaties, kom een kopje thee drinken met verse taartjes in de theeschenkerij en praat met ons mee over het onderwerp…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s